Nutids-r – lær at "hacke" R-problemet

Frygtet af mange, hadet af nogle, mestret af få. Nutids-r er nok den mest udbredte grammatikfejl på dansk. Men ved at følge denne guide, kan du lære at mestre det berygtede nutids-r.

Hverdagens velkendte staveproblem

Overalt i vores hverdag, kan vi støde på dem, hvis vi kigger efter – ja, selv hvis vi ikke kigger efter. Nogle lægger aldrig mærke til dem, mens andre får røde knopper af at opdage dem: de små r'er, som enten mangler eller, som har sneget sig ind, hvor de ikke hører hjemme. Selv i supermarkedets køledisk, kan man finde dem. Se blot eksemplet herunder:

Stavefejl i ordet
Simrermad eller simremad?
(Klik for at se i fuld størrelse)

Men, hvordan kan det være at selv voksne mennesker kan have svært ved at bruge nutids-r, men let ved at misbruge det? Der findes ikke et entydigt svar på spørgsmålet, men måske handler det om, at de aldrig rigtig har lært det. Hører du til dem, er der hjælp at finde herunder, hvis du læser videre.

Grafik

Grafikken herunder forklarer visuelt, hvordan du benytter nutids-r korrekt. Følg anvisningerne i grafikken, og lær at mestre nutids-r på 5 minutter. Vil du hellere læse guiden i tekstform, så gå til artiklen.